Spanska kroketter

Spanska kroketter är det nästintill omöjligt att inte älska. I den här varianten har vi använt skinka, vilket är en klassiker i croquetas. Men det går lika fint att ersätta skinkan med exempelvis 1 dl fräst portobellosvamp eller aubergine för en vegetarisk variant. Recept nedan är lämpligt till fyra personer.

Portioner1 ServeringSvårighetsgradNybörjare
 50 g smör
 2 msk olivolja
 3 dl standardmjölk
 1,50 dl vetemjölk
 50 g riven lagrad ost med karaktär, gärna manchego
 3 rökt serrano skinka
 1 riven muskot
 Salt och peppar
 Neutral olja till tillagning
Till panering: Mjöl, 1 ägg, panko, salt och peppar.
1

Smält smör i en kastrull och tillsätt olivolja. Låt svalna någon minut.

2

Rör noggrant ner mjölet så att det inte blir klumpar.

3

Tillsätt mjölken till smeten, lite åt gången under omrörning.

4

Värm försiktigt upp smeten under omrörning tills den tjocknar. Låt sedan sjuda i cirka 3 minuter på låg temperatur.

5

Skär skinkan smått och rör ner i smeten.

6

Rör sedan ner osten, muskot och smaka av med salt och peppar.

7

Ställ smeten i kylen tills den svalnat ordentligt, minst en timma.

8

För bered panering: Vispa ett ägg lätt och häll ut på en tallrik. Häll mjöl på en andra tallrik och panko på en tredje.

9

Forma smeten till bollar med händerna eller med en mindre glass-skopa. Panera sedan genom att rulla i vetemjöl, ägg och slutligen panko.

10

Tillaga i fritös eller kastrull. Har du ingen fritös, hetta upp rikligt med neutral olja i en kastrull och hetta upp tills den småkokar.

11

Fritera kroketterna tills de fått en fin gyllene färg, cirka fyra minuter.

12

Låt rinna av på hushållspapper. Strö sedan över lite flingsalt och servera ljumna!

 

Ingredients

 50 g smör
 2 msk olivolja
 3 dl standardmjölk
 1,50 dl vetemjölk
 50 g riven lagrad ost med karaktär, gärna manchego
 3 rökt serrano skinka
 1 riven muskot
 Salt och peppar
 Neutral olja till tillagning

Directions

Till panering: Mjöl, 1 ägg, panko, salt och peppar.
1

Smält smör i en kastrull och tillsätt olivolja. Låt svalna någon minut.

2

Rör noggrant ner mjölet så att det inte blir klumpar.

3

Tillsätt mjölken till smeten, lite åt gången under omrörning.

4

Värm försiktigt upp smeten under omrörning tills den tjocknar. Låt sedan sjuda i cirka 3 minuter på låg temperatur.

5

Skär skinkan smått och rör ner i smeten.

6

Rör sedan ner osten, muskot och smaka av med salt och peppar.

7

Ställ smeten i kylen tills den svalnat ordentligt, minst en timma.

8

För bered panering: Vispa ett ägg lätt och häll ut på en tallrik. Häll mjöl på en andra tallrik och panko på en tredje.

9

Forma smeten till bollar med händerna eller med en mindre glass-skopa. Panera sedan genom att rulla i vetemjöl, ägg och slutligen panko.

10

Tillaga i fritös eller kastrull. Har du ingen fritös, hetta upp rikligt med neutral olja i en kastrull och hetta upp tills den småkokar.

11

Fritera kroketterna tills de fått en fin gyllene färg, cirka fyra minuter.

12

Låt rinna av på hushållspapper. Strö sedan över lite flingsalt och servera ljumna!

Spanska kroketter

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.