Glaset gör smaken!

Glaset gör smaken!

Spelar det någon roll vilket glas vi använder till vilket vin? Ja, det finns faktiskt en hel vetenskap om vinglasets form, varför upplevelsen blir annorlunda beroende på vilket glas du använder.

big-dodzy-saw2ahar17s-unsplash-min

Storleken på glaset och formen på det kan ha indirekt påverkan på smaken av vinet. Generellt är det bra om du väljer ett tunt glas som är rymligt, där vinet får plats att luftas och virvla omkring och format som en kupa och lite smalare i toppen så att aromerna samlas. Här kommer en liten guide med tips på hur du kan tänka!

Vinglas till rött vin:

Till röda viner bör du välja ett vinglas med lite bredare skål och rundare i formen. Den större skålen är för att ”lufta ur” vinet snabbare, det bidrar till att utveckla arom och smak.

De vanligaste stilarna på rödvinsglas är:

Bourgogne/Burgundy vinglas: Har stor, bred skål, perfekt för att bygga upp den känsliga arom hos subtila viner av exempelvis druvan pinot noir och även viner av druvan nebbiolo. Den smalare kanten på vinglaset hjälper till att rikta flödet av vinet mot spetsen av din tunga och då lyfts vinets fruktsötma fram i friska viner. 

Bordeaux/Cabernet vinglas: Har lite mindre generös skål och är mer rak i kanten. Glaset är utformat specifikt för att användas för fylliga viner så är gjorda på cabernet sauvignon och syrah. Formen är avsedd att styra flödet av vin mot baksidan av din mun. Det gör att fruktsötman i druvan kommer fram och smaken av vinet blir både rundare och fylligare.

Vinglas till vita viner:

För vita viner gjorda på druvan chardonnay som lagrats i ekfat, är det bästa glaset ett med stor kupa och vid öppning. Formen göra att vinet får mer luft, vilket i sin tur förstärker vinets arom och generösa ekfatstoner.

För vita viner gjorda på chardonnay som inte har lagrats på ek, exempelvis chablis och viner på druvan viognier, riesling etc kan du välja ett så kallat tulpanglas eller även kallat rieslingglas. Detta är ett mindre glas som smalnar av vid toppen och förstärker vinets fruktighet och intensitet i doften, samt ger bra balans mellan frukt och syra. Denna typ av glas minskar syran. Många använder detta glas som standardglas för många olika slags viner!

Vinglas till champagne

Kupan i champagneglaset lyfter fram aromerna i drycken och framhäver vinets friskhet och i vissa fall (som champagne) brödiga toner. Den smala öppningen koncentrerar dofterna till näsan och styr drycken till munnens främre del, vilket tar fram sötman i vinet och minskar upplevelsen av hög syra. Den högre och smalare formen gör att bubblorna håller längre. 

En riktigt ögonöppnare är att testa dricka ett vin ur ”rätt” och ”fel” glas. Vi lovar att du kommer känna en stor skillnad!