Matcha mat och vin

Matcha mat och vin

Hur vi upplever smaker är väldigt personligt och vi är olika känsliga för olika smaker. Det du tycker om och den kombination du gillar är ju rätt för dig. Men hur grundsmakerna påverkar varandra är vetenskapligt och det finns lite knep kring hur du kan tänka när du kombinerar mat och vin. 

contemporarywines_210421_15098

Generellt brukar man säga att vinet och maträtten ska ligga i balans med varandra, det vill säga om du serverar en lätt rätt (inte gräddig, mycket creme fraiche etc) så blir det bäst att servera ett lättare vin till. 

Självklart blir det då tvärtom om du vill servera en tyngre rätt, så passar ett fylligare vin till. 

Det här kan vara bra att känna till:

Salt är vad man brukar kalla en vin-vän. Det gör att vinet känns mjukare, mindre strävt, mindre sött, mindre beskt och mindre friskt. Kort sagt, viner gillar salt.

Syra i vin brukar kallas friskt och inte surt. Surt är mer ett ord som används när något vin är defekt. 

Kombinera syra med syra! Det kan låta konstigt, men ett väldigt friskt vin upplevs mindre friskt och mjukare om du serverar något med ännu mer syra i. En frisk maträtt kräver en minst lika syrlig dryck, annars kommer drycken att upplevas som platt och fadd. Ett annat tips är att pressa citron över om det exempelvis är en fiskrätt du serverar.

Beska i mat gör att vinet upplevs som beskare, strävare, sötare och mindre friskt.

Välj ett vin med mindre strävhet i mjuk stil. Beska i drycken ökar upplevelsen av hetta och strävhet.

Hetta, exempelvis chili med torrt vin kan upplevas surt, fruktsötman i vinet sänks och upplevs som mera surt och kan skapa en brännande känsla. Hetta i maten gör även att beska och strävhet i vinet förstärks, varför rött vin många gånger inte är att föredra. Tips är att servera ett vitt vin med lite sötma, så mildras den brännande känslan. 

Fett i maten, en fyllig maträtt i form av fet sås, smörstekt behöver ett fylligt vin för balansen. Fett rundar av strävheten i vinet och gör vinet mildare.

Sött och sött! Om vinet är torrt och rätten sötare, kan vinet upplevas surt, bittert och utan frukt. Därför är det bra att välja ett vin som är minst lika sött som maten, för att inte upplevas som för friskt. Ett halvtorrt vin funkar utmärkt till exempelvis asiatiska rätter som har sötma i sig. 

Samma sak till dessert, servera minst lika sött vin då kommer vinet inte upplevas lika sött, utan mer fruktigt.