Kyl vinet på ett kick!

Kyl vinet på ett kick!

Vindruvor i frysen och blöta handdukar. Ja, det finns lite olika tricks att ta till för att kyla ett vin på ett kick. Häng med på våra favorit-hacks, som dessutom som en bonus är hyfsat klimatsmarta!

IMG_1356

Vi har alla varit där. En flaska vitt, rosé eller bubbel som ska avnjutas men som vi av olika anledningar inte lyckats få in i kylskåpet i tillräckligt god tid innan det ska drickas. Vad göra? Lugn, vi har några trix att ta till.

Fyll frysen med druvor

Se till att alltid ha vindruvor i frysen! Ja, du läste rätt. Vindruvor innehåller ju en hel del vätska, så när druvorna fryser blir de kalla som isbitar. Men med den skillnaden att skalet gör att vätskan stannar kvar i druvan när den tinar. Alltså kyls vinet ner lika snabbt som med is i glaset, men utan att vinet förstörs genom att bli vattnigt, utspätt eller ta smak av något annat – vilket blir fallet med annan fryst frukt. Och som en bonus ser det faktiskt riktigt festligt och snyggt ut också!

När vinet är urdrucket och druvorna tinade är det bara att mumsa i sig dessa. Inget svinn alltså. Win-win!

Ta tidningspapper ur återvinningen

Det här är helt klart en väldigt effektiv metod för att kyla en flaska vin eller ett bubbel på rekordtid. Genom att använda en gammal tidning (inga glossy magasin utan av vanlig hederlig dagstidningstyp i papperskvalitet) får du ett svalt vin på en ynka kvart! Riv ut några hela uppslag, linda tidningspapper runt flaskan, håll under vattenkranen så att det blir blött, lägg sedan flaskan i frysen. Viola! 15 minuter senare har du ett svalt vin att avnjuta. Observera att ett klart minus är att det inte blir en direkt estetiskt tilltalande syn, men det funkar!

Återanvänd iskubspåsen

Plastic is NOT fantastic, men många använder trots allt klassiska iskubspåsar för att få till sina isbitar. Men istället för att trycka ur dem ur påsen; ta en sax och klipp försiktigt runt bitarna, men låt plasten vara kvar. På så vis får du isbitar som inte ger vätska i vinet, och som du dessutom sedan kan återanvända genom att lägga tillbaka i frysen igen när det tinat.

Kyl med kökshandduken

Lite samma typ av metod som med tidningspapperet, men med den skillnaden att det går att få till en aning stiligare än med tidningspapper. Med handdukstricket tar det även lite längre tid att få vinet kylt.

Skölj handduken i kallt vatten, krama ur så att den är rejält fuktig, men inte droppar. Linda in flaska i handduken och stoppa in i frysen. En halvtimma senare har du ett svalt vin att servera!