Vin till kräftor? Absolut!

Vin till kräftor? Absolut!

Nu är det dags för kräftkalas! Men glöm öl och nubbe, det finns faktiskt många viner som passar alldeles utmärkt till kräftskivan!

Häng med då Vin & Annats sommelierer förklarar hur det går till.

Kräftskiva!

Kan man välja att dricka vin till kräftor? Javisst kan man det! Vin är faktiskt ett alldeles utmärkt val till just kräftor.
Vin & Annats sommelierer förklarar hur man går tillväga för att välja rätt. 

Som vanligt är det handlar om att matcha mat och dryck så finns det två enkla käpphästar att hålla sig till.
Den första är enkel: Väljer du ett vin du verkligen gillar, är det en hyfsat stor chans att du också upplever att det passar till det du har på tallriken, oavsett vad experterna må säga.

Den andra, vilar på en mer vetenskaplig grund – tänk på vilka grundsmaker som kommer att dominera i rätten du ska avnjuta.

Alla skaldjur innehåller den femte grundsmaken umami och en viss sötma. Därför passar också friska drycker med lite sötma alldeles utmärkt till.
Dock frontalkrockar umami med strävhet och fatkaraktär. Så den typen av viner ska du undvika.

Sälta och syrlighet i kräftorna tillsammans med umami gör alltså att ett friskt vin med sötma – men utan fatkaraktär – funkar bäst.

Ej att förglömma i valet av dryck, är alla de smarriga tillbehör vi dukar upp på kräftskivans dignande buffébord.
Ofta finns där en Västerbottenspaj, bröd, aioli och en del dill.
Även dessa smaker stärker argumentet att det är något friskt och fruktigt med visst inslag av liten fräsch sötma du ska välja.

Summa summarum är det allra helst rosévin du ska välja om du vill ha en säker match. Även vissa mousserande och vita passar också bra. Nedan är våra säkra kort att fylla i glasen för en lyckad kräftkväll!

Psst! Vill du ha ett smarrigt tilltugg att bjuda på när gästerna anländer? Spana in våra utsökta Västerbottenchips! Receptet hittar du om du klickar HÄR!

Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle, 139 kr / nr 2203
Fransk finess i fin förpackning. Ett rosévin med lyxig touch och elegant intryck. Mycket frisk smak med inslag av smultron, färska örter, persika, röda vinbär och blodgrapefrukt.

Petite Cuvée Madame, 109 kr / nr 78359
Cuvée Madames finstämda lillasyster! Lagom lyxig och elegant och med en frisk och bärig smak av smultron, hallon, persika och blodgrapefrukt. Mer frukt och bär än hos sin storasyster!

Perfect Day rosé,  95 kr / nr 71770
Perfect day rosé är en riktig klassiker som passar till sommarens alla tillfällen. Vinet har en bärig och ungdomlig smak och går utmärkt ihop med kräftor!