Berså Terra Alta!

En ikonisk vinnyhet i svensk design!

Säg hej till Berså Terra Alta – ett helt nytt vin i verkligt klassisk stil. Från det välrenommerade vinområdet D.O. Terra Alta kommer vinet som pryds av världskände formgivaren Stig Lindbergs ikoniska mönster Berså.

 

Den 25 augusti lanserades ett helt nytt vin i Sverige, nämligen Berså Terra Alta. Vinet är resultatet av ett unikt och nytänkande samarbete där klassisk svensk konst möter nutida mat- och dryckeskultur.

 Redaktionen på Vin & Annat jublar dubbelt – designen är en lika stor fröjd för ögat som vinet är för gom. Det här är dessutom verkligen ett vin för alla tillfällen. Först och främst passar vinet som sådant fint till alltifrån lättare tilltugg till riktigt maffiga kötträtter. Sedan är det även förmodligen årets vackraste flaska att ställa fram på bordet. Vinet är även den givna gå bort-presenten eller gåva till vilken vin- ELLER designintresserad individ som helst. Vinet kommer nämligen ifrån ett just nu väldigt heta och omtalade, men även klassiskt välrenommerade, spanska vinområdet D.O. Terra Alta. Och druvan är ingen mindre än trendiga garnacha.

Berså Terra Alta är en hyllning till en av Sveriges genom tiderna mest kände formgivare Stig Lindberg och ett unikt samarbete med Stig Lindbergs son Lars Dueholm Lindberg. 

Berså Terra Alta finns att beställa till din närmsta butik. Årgång 2021, Art.nr 58043 | Alc vol 14,5% | Vol 75 cl | 159kr

Terra Alta, som betyder högt land, ligger i Katalonien och är beläget på mellan 350 till 450 meters höjd. Höjden bidrar till ett svalt klimat i vingården vilket gör att vinet blir doft- och smakrikt med en fin kryddighet med bibehållen fräsch frukt och en liten finstämd syra. Alla druvorna till Berså Terra Alta skördas dessutom för hand, vilket betyder att endast det perfekta druvorna plockas och åker med i vinmakningen.

Berså Terra Alta har lagrats på franska ekfat i fyra månader vilket gör att det blir rikt på dofter och får en kryddig smak med viss fatkaraktär. I vinet kan man även leta efter doft och smak av björnbär, blåbär, hallon och lakrits. Vinet passar oerhört fint ihop med olika charkuterier, ostar, oliver och annat plock. Prova att servera vinet till spansk-influerade smårätter såsom qroquetas, quesadillas eller till tapenade och bröd. 

Mönstret Berså är ett av Stig Lindbergs mest älskade mönster, med gröna björkblad och svarta detaljer. Mönstret skapades 1961 och är ett motiv inspirerat av kärleken till frun Gunnel: ”När jag såg henne för första gången blev jag förtrollad, och jag cyklade rakt in i en björk. Jag har aldrig ångrat den olyckan” har Stig Lindberg berättat.

Björklövet är även symbolen för Stigs hemstad Umeå, också kallad björkarnas stad. Så, för dig som vill prova ett riktigt gott kvalitetsvin på en trenddruva från ett omtalat område i årets förmodligen allra vackraste flaska, kan redaktionen inte annat än varmt rekommendera Berså Terra Alta! Vi tror inte att du kommer att bli besviken!